Haber

Filistinli gazeteci Mahmud: ‘Kameranın arkasında durup ağlıyorum’

Gazze’de İsrail ile Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları arasında çatışmalar devam ederken, Gazze yetkilileri en az 35 gazetecinin hayatını kaybettiğini söylüyor. Gazze’de basın mensuplarına konuşan BBC’den Fergal Keane, Mahmud isimli özgür gazetecinin deneyimlerini paylaştı.

‘HALKININ TARİHTEKİ ACILARINI BELİRTİYOR’

Keane şu ifadeleri kullandı: “Ne zaman bir sinyal bulsa ya da telefonunu şarj edecek kadar elektrik bulduğunda cep telefonu çalıyor. Fırsat buldukça yemek yiyor. Bir harabeden diğerine gidiyor. İşte o zaman yapabiliyor.” Yakıt bulmak için yeterli yakıtı bulan Mahmud Bassam, eşinin ve 11 aylık kızının durumundan korkuyor çünkü bombardımandan korunmak için sürekli yer değiştirmek zorunda kalıyorlar. Yani sabah evinden çıktığında Akşam onları aynı yerde bulup bulamayacağını bilemez, dönebilirse, yollar kapatılmadıkça veya bombardıman ayrılmayacak kadar yoğun olmadıkça dönemez.

Mahmud bugünlerde savaşın insafına kalmıştır. Mahmud, halkının acılarını kararlılıkla tarihe yazıyor. Çatışmaların başlamasından bu yana üç haftadan fazla bir süredir hastaneleri, mülteci kamplarını ve patlama yerlerini geziyor.

Saatler süren uğraşın ardından telefonla kendisine ulaştığımda Mahmud, işinin duygusal yükünü şöyle anlatıyor: ‘Gördüğüm şeye şahit olmak zor olsa da ve bu mesajı aktarmaya çalışsam da, bazen kamera arkasına geçtiğimde durup duruyorum. ağlamak. ‘Yapabileceğim tek şey sessiz kalmak.'”

Keane şunları yazdı: “Savaş bölgelerinde çalışan tanıdığım gazeteciler, insanlar amansız acılara katlanırken derin bir çaresizlik duygusu hissediyorlar.” diye yazdı ve şu soruları sordu: ” Bu kadar çok insanın yardıma ihtiyacı varken nasıl yardım edebilirsiniz? Yiyecek dağıtırken ve ilk yardım sağlarken işinizi nasıl yapabilirsiniz?“Biz yardım ya da sağlık çalışanı değiliz ama insanız.”

‘GAZETECİLER İÇİN SON KEZİN EN TEHLİKELİ SAVAŞI’

Mahmud isimli gazetecinin yerel bağlantıları olduğunu belirten Keane, “7 Ekim’den bu yana yaşananlar, gazeteciler açısından son zamanların en tehlikeli savaşlarından birine dönüşüyor.” diye yazdı. Keane şunları söyledi:

“Benim gibi yabancı muhabirlerin uçağa binip evlerine dönme ayrıcalığı var. Savaşın anıları iz bıraksa da en azından bizim ve sevdiklerimizin fiziki güvenliği var. Gazze Şeridi çok küçük bir yer. 366 kare toplam kilometre. Mahmud her zaman savaşın ortasında tanıdığı birine rastlayabilir.’ “Ben bir gazeteciyim ve işim gördüklerimi aktarmaktır” diyor ve ekliyor: “Ama bazen durup çocuklarla oturmam, onlara su vermem, ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamam veya bu ihtiyaçları karşılamam gerekiyor.”

Mahmud’un çektiği ham görüntüleri bilgisayarlarımızda izlerken sakinliğinden etkileniyoruz. Mahmud, çekimlerinde röportaj yaptığı kişilerin muhtemelen hayatlarında ilk kez kamera karşısında, akla gelebilecek en kötü koşullar altında olduklarını asla unutmuyor.” (DIŞ HABER)

haberdogansar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu